Gratis verzending vanaf € 50
FR

Alles kan veggie

04/03/2022

Waarom zou ik (af en toe) veggie eten?

  • Om te variëren in je voeding: wat is het gemakkelijk om steeds terug te vallen op de door jou gekende recepten. Zo schaft de pot bij jou misschien dagelijks een stukje vlees of vis, wat groenten en aardappelen? We kunnen je verklappen dat er heel wat meer mogelijkheden zijn dat het zalig is om nieuwe smaken en recepten te ontdekken.
  • Voor je eigen gezondheid: wanneer je meer fruit en groenten eet, verlaag je de kans op een te hoge cholesterol, overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevat plantaardige voeding meer vezels en mineralen en dat is goed voor jouw gezondheid! Het is niet altijd gemakkelijk om alle belangrijke voedingsstoffen uit vlees en vis te vervangen, maar gelukkig… er zijn vandaag de dag heel wat vleesvervangers te vinden in de winkel. Geen paniek dus, je vindt vast een aanbod waarvan je zal smullen. Zie ook verder in deze tekst om eventuele tekorten op te vangen.
  • Je maakt een verschil voor het milieu: de planeet is je dankbaar als je (af en toe) geen vlees of vis eet. De biodiversiteit blijft beter behouden en bestrijden van de klimaatverandering is gemakkelijker. Er wordt namelijk heel wat CO2 en water bespaard. Zo bespaar je ongeveer 6.760 liter water per jaar per persoon door een jaar lang geen vlees meer te eten. Dit water was anders gebruikt voor irrigatie van veevoerproductie, de veehouderij zelf en productie van vlees. Jaarlijks kan je daarnaast ongeveer 700 kilo aan CO2 gassen besparen die anders ingezet waren voor productie van veevoer, de veehouderij zelf en de verpakking en bereiding van vlees. Ook de oceanen worden geholpen. Overbevissing wordt namelijk in de hand gewerkt door het eten van vis en hierdoor worden heel wat ecosystemen bedreigd.
  • Je spaart heel wat dierenlevens: stel dat 50.000 Belgen een maand lang geen vlees zouden eten, dan betekent dat dat er 100.000 dierenlevens gespaard worden. Daarnaast is er minder kans op andere dieren die soms ongewenst in de netten terechtkomen zoals bijvoorbeeld dolfijnen en schilpadden.
  • Voor een eerlijkere voedselverdeling: voedseltekorten blijven aanwezig op onze planeet en onze bevolking blijft nog steeds groeien. Minder vlees eten zorgt voor minder land dat ingenomen wordt hiervoor. Vegetarische alternatieven nemen minder plaats in dan dieren die op hun beurt ook gevoed moeten worden en waarvoor er dus opnieuw extra land ingenomen wordt. Op deze manier kan er een oplossing gezocht worden voor de oneerlijke voedselverdeling die vandaag aanwezig is.
  • Kortom: kiezen voor veggie, is kiezen om een positief verschil te maken!

OK, hier zit iets in, maar… wat is het verschil tussen vegan en veggie eten?

  • Vegans eten geen dierlijke producten.
  • Vegetariërs eten geen dieren, maar wel producten afkomstig van dieren (vb. zuivel, eieren).

Daartussen zitten nog heel wat mogelijkheden en variaties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om flexitariër te worden en één dag per week geen vis en vlees meer te eten.

Heel wat producten bevatten een label waarop vermeld staat of het geschikt is voor vegetariërs of personen die vegan eten.

Is het echt helemaal gezond?

Wanneer je van de ene op de andere dag overschakelt naar een vegetarische of veganistische voedingsstijl, kan je je steeds laten begeleiden door een diëtist wanneer je niet zeker bent hoe je dit moet aanpakken.

Volgende tips kunnen je alvast op weg helpen:

  • Een te kort aan ijzer, vitamine B1 en B2 kan je opvangen door onder andere peulvruchten, pitten, zaden en noten te eten.
  • Zink kan je uit bijvoorbeeld havermout, tofu en tempeh halen.
  • Calcium zit in zuivelproducten. Wil je helemaal stoppen met het eten van dierlijke producten? Dan kan je plantaardige alternatieven vinden in bijvoorbeeld sojadranken of bepaalde groenten (vb. spinazie, broccoli), noten en peulvruchten.
  • Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Er is tegenwoordig echter een gamma van producten waar vitamine B12 aan werd toegevoegd.
  • Eiwitten kan je uit zuivelproducten halen, maar ook uit volkoren graanproducten.
  • Vitamine D tenslotte kan je uit zonlicht, maar ook uit zuivel halen (vb. bak- en braadproducten en sommige plantaardige zuivelvervangers).

Voor kinderen, ouderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven let je best extra op. Voor kinderen wil je tekorten tijdens de groei vermijden. Ouderen moeten vooral voldoende eiwitten en voedingsstoffen zoals calcium opnemen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven gaan best even naar een diëtist. Belangrijke stoffen voor moeder en kind zitten namelijk in vlees, vis en zuivel.

Er zijn op het wereldwijde web heel wat online recepten te vinden die je zeker op weg zullen helpen. Wij helpen je alvast op weg met onze recepten

Meedoen? Schrijf je in!



Nieuw: Biologisch panko paneermeel & kikkererwtenmeel

Glutenvrij panko paneermeel en kikkererwtenmeel als vegan vervanger!

Nieuw genot! Chocolade rijstwafels!

Ontdek onze nieuwe chocolade rijstwafels van Nutribel. Een knapperige rijstwafel gemaakt van volkoren bruine rijst omhuld met een laagje pure chocolade.

Best nutrition for every meal!

Wij helpen jou in deze blog verder met enkele tips voor net wat minder traditionele ingrediënten in de klassieke Belgische keuken.

Best nutrition for every trip!

Daar is (bijna) de lente, daar is (alvast soms) de zon!

NIEUW: biologische ahornsiroop, lekker veelzijdig!

Nutribel lanceert een biologische Canadese ahornsiroop, gemaakt van het sap van de esdoorn.

Lactosevrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten een 75-tal lactosevrije producten. Maar wat is lactosevrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je lactosevrij gaat eten?

Suikervrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten heel wat suikervrije producten. Maar wat is suikervrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je suikervrij gaat eten?

Try Vegan met deze Herfstige Vegan Tostada

November is de internationale maand om plantaardig eten te promoten. Ben jij al overtuigd? Try vegan in november!

Glutenvrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten ongeveer 70 glutenvrije producten. Maar wat is glutenvrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je glutenvrij gaat eten?

NIEUW: Glutenvrije crackers van Nutribel

Nutribel lanceert drie nieuwe crackers, vrij van alle 14 allergenen!

Granola vs. muesli

Wat is het verschil eigenlijk tussen granola en muesli? Wel, we zetten ze voor jou op een rijtje!

Kookworkshop

Kookworkshop met Peter Van Asbroeck

Shotje gezond!

Nieuw: 100% biologisch gembersap en kurkumasap

Nutridia wordt Nutribel!

Een nieuwe identiteit, een nieuwe naam en nieuwe ecologische verpakkingen met toevoeging van Nutri-Score.

Wie zoet is, krijgt lekkers! Nieuw van Nutribel: natuurlijke zoetstof

Een suikervervanger voor in de koffie, je yoghurt of een nieuw recept dat je suikervrij wil maken, met de nieuwe Nutribel Sweet kan het allemaal.

Verrukkelijk vegan: Nutribel's nieuwe snoepjes

Van winegums over zure wormen tot fruitsnoepjes

Zalig zoet: Nutribel nieuwe dadelstroop

Voor de zoetekauwen onder ons heeft Nutribel een nieuwigheid: dadelstroop. Bij ons minder gekend, maar in de oosterse keuken een echte topper.