Gratis verzending vanaf € 50
FR

Glutenvrij eten met Nutribel

12/10/2022

Glutenvrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten ongeveer 70 glutenvrije producten. Maar wat is glutenvrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je glutenvrij gaat eten?

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit. Het komt voor in tarwe, rogge, haver, spelt en gerst en zit in producten die van deze granen zijn gemaakt. Je denkt waarschijnlijk meteen aan brood, pasta, pizza en koekjes. Maar er zijn ook heel wat andere producten die gluten bevatten en waarvan je het misschien niet meteen verwacht. Denk aan sommige soepen, sauzen, snoepjes of ijssoorten.

Glutenvrije voeding

Mensen met coeliakie (in de volksmond ook ‘gluten-intolerantie’) moeten glutenvrij eten. Zelfs een zeer lage inname van gluten is te veel voor hen. Daarom is het belangrijk in dat geval rekening te houden met contaminatie. Een broodkruimel in de pot met choco, frituurolie of vet waar gepaneerde producten, zoals kroketten of andere, glutenbevattende producten in gefrituurd zijn, zijn allemaal mogelijkheden om een (heftige) reactie uit te lokken bij iemand met coeliakie.

Naast mensen met coeliakie, zijn er ook mensen die bewust kiezen om geen of minder gluten te eten. Niet uit noodzaak, maar uit eigen keuze dus.

Recepten aanpassen?

In het Latijn betekent gluten ‘lijm’. Het is een eiwit dat veel invloed heeft op de structuur van producten gemaakt van glutenbevattende granen.

Je kan bij glutenvrij eten ofwel wennen aan een andere structuur, of je kan zoeken naar zo goed mogelijke vervangers. In deze laatste categorie kan je bijvoorbeeld tarwemeel vervangen door één van onze andere melen:

  • Amandelmeel: dit product is wat zoeter en heeft een zeer laag gehalte aan koolhydraten. Bovendien is het licht verteerbaar en droogt het niet snel uit. Gebruik amandelmeel als vervanger van andere meelsoorten voor het bakken van koekjes, cake, pannenkoeken, brood of wafels.
  • Boekweitmeel: het is een zaad dat gemalen kan worden tot meel en heeft een aangename nootachtige smaak. Je hebt vast al eens van boekweitpannenkoeken gehoord. Ook kan je taarten of koekjes met dit meel maken. Het is minder geschikt om brood mee te bakken.
  • Bruine rijstmeel: dit product wordt verkregen door de ongepelde en ongekookte rijst te vermalen. Dit product wordt veel gebruikt als vervanger van tarwemeel, het bevat vitaminen en mineralen en is onder andere geschikt om wafels mee te bakken.
  • Havermeel: een goede vervanger van tarwemeel. Met havermeel maak je bijvoorbeeld pannenkoeken, koekjes en taarten. Havermeel rijst minder dan tarwemeel. Opgelet: niet alle havermeel is glutenvrij, kijk dus zeker na op de verpakking of er ‘glutenvrij’ op vermeld staat.
  • Kokosmeel: dit meel wordt verkregen uit de witte kokoskern na extractie van onze extra virgin kokosolie. Ideaal voor brood, cakes, koekjes, taarten en pannenkoeken.

Glutenvrije Nutribel producten

Onze producten bevatten labels voor bio, glutenvrij, lactosevrij, vegan,… Hierdoor kan je onze glutenvrije producten waarover je anders zou twijfelen, sneller herkennen. Ook in onze webshop kan je filteren op glutenvrije producten.Nieuw genot! Chocolade rijstwafels!

Ontdek onze nieuwe chocolade rijstwafels van Nutribel. Een knapperige rijstwafel gemaakt van volkoren bruine rijst omhuld met een laagje pure chocolade.

Best nutrition for every meal!

Wij helpen jou in deze blog verder met enkele tips voor net wat minder traditionele ingrediënten in de klassieke Belgische keuken.

Best nutrition for every trip!

Daar is (bijna) de lente, daar is (alvast soms) de zon!

NIEUW: biologische ahornsiroop, lekker veelzijdig!

Nutribel lanceert een biologische Canadese ahornsiroop, gemaakt van het sap van de esdoorn.

Lactosevrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten een 75-tal lactosevrije producten. Maar wat is lactosevrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je lactosevrij gaat eten?

Suikervrij eten met Nutribel

In ons gamma zitten heel wat suikervrije producten. Maar wat is suikervrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je suikervrij gaat eten?

Try Vegan met deze Herfstige Vegan Tostada

November is de internationale maand om plantaardig eten te promoten. Ben jij al overtuigd? Try vegan in november!

NIEUW: Glutenvrije crackers van Nutribel

Nutribel lanceert drie nieuwe crackers, vrij van alle 14 allergenen!

Granola vs. muesli

Wat is het verschil eigenlijk tussen granola en muesli? Wel, we zetten ze voor jou op een rijtje!

Kookworkshop

Kookworkshop met Peter Van Asbroeck

Alles kan veggie

In maart word je uitgedaagd om dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer te eten tijdens de ‘VeggieChallenge’. Doe jij al mee? Lees hier waarom je zou moeten meedoen!

Shotje gezond!

Nieuw: 100% biologisch gembersap en kurkumasap

Nutridia wordt Nutribel!

Een nieuwe identiteit, een nieuwe naam en nieuwe ecologische verpakkingen met toevoeging van Nutri-Score.

Wie zoet is, krijgt lekkers! Nieuw van Nutribel: natuurlijke zoetstof

Een suikervervanger voor in de koffie, je yoghurt of een nieuw recept dat je suikervrij wil maken, met de nieuwe Nutribel Sweet kan het allemaal.

Verrukkelijk vegan: Nutribel's nieuwe snoepjes

Van winegums over zure wormen tot fruitsnoepjes

Zalig zoet: Nutribel nieuwe dadelstroop

Voor de zoetekauwen onder ons heeft Nutribel een nieuwigheid: dadelstroop. Bij ons minder gekend, maar in de oosterse keuken een echte topper.