12/10/2022
Glutenvrij eten met Nutribel
In ons gamma zitten ongeveer 70 glutenvrije producten. Maar wat is glutenvrij eigenlijk en moet je je recepten aanpassen als je glutenvrij gaat eten?
Wat is gluten?
Gluten is een eiwit. Het komt voor in tarwe, rogge, haver, spelt en gerst en zit in producten die van deze granen zijn gemaakt. Je denkt waarschijnlijk meteen aan brood, pasta, pizza en koekjes. Maar er zijn ook heel wat andere producten die gluten bevatten en waarvan je het misschien niet meteen verwacht. Denk aan sommige soepen, sauzen, snoepjes of ijssoorten.
Glutenvrije voeding
Mensen met coeliakie (in de volksmond ook ‘gluten-intolerantie’) moeten glutenvrij eten. Zelfs een zeer lage inname van gluten is te veel voor hen. Daarom is het belangrijk in dat geval rekening te houden met contaminatie. Een broodkruimel in de pot met choco, frituurolie of vet waar gepaneerde producten, zoals kroketten of andere, glutenbevattende producten in gefrituurd zijn, zijn allemaal mogelijkheden om een (heftige) reactie uit te lokken bij iemand met coeliakie.
Naast mensen met coeliakie, zijn er ook mensen die bewust kiezen om geen of minder gluten te eten. Niet uit noodzaak, maar uit eigen keuze dus.
Recepten aanpassen?
In het Latijn betekent gluten ‘lijm’. Het is een eiwit dat veel invloed heeft op de structuur van producten gemaakt van glutenbevattende granen.
Je kan bij glutenvrij eten ofwel wennen aan een andere structuur, of je kan zoeken naar zo goed mogelijke vervangers. In deze laatste categorie kan je bijvoorbeeld tarwemeel vervangen door één van onze andere melen:
Glutenvrije Nutribel producten
Onze producten bevatten labels voor bio, glutenvrij, lactosevrij, vegan,… Hierdoor kan je onze glutenvrije producten waarover je anders zou twijfelen, sneller herkennen. Ook in onze webshop kan je filteren op glutenvrije producten.
Wil je op de hoogte gehouden worden van onze producten, nieuwe recepten en handige tips? Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief! Je kan je ieder moment weer uitschrijven.